Nationella krisberedskapsveckan lider mot sitt slut, och i onsdags var Anette Staaf från Civilförsvarsförbundet på besök i Lilla Edet för att berätta om hur det är att vara utan värme, vatten och el i sin lägenhet. Sommaren 2018 gjorde hon nämligen ett experiment, och bad sin hyresvärd på Hisingen att stänga av el och vatten under en vecka, för att se om det gick att klara sig på de som fanns i lägenheten.
– Jag utgick också ifrån scenariot att vi var drabbade av ett luftburet virus, så jag kunde varken gå ut eller öppna fönstren. Vilket blev rätt tufft, med tanke på att det var värmebölja och temperaturen låg runt 30 grader hela den veckan, berättar Anette Staaf.
Veckan gav henne flera viktiga insikter, trots att hon är väldigt erfaren när det gäller krisberedskap. Men i grunden fungerade det mesta som hon förväntat sig. Vatten var inga problem, för hon har alltid 40 liter hemma. Torrvaror, konserver, gasolkök och ljuskällor har hon också alltid hemma – saker som Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap vill att vi alla ska ha, så att vi kan klara oss åtminstone en vecka om det blir kris.
– Vad man däremot lätt glömmer är att det också går åt vatten att hålla sig ren, liksom att laga mat. Då är det bra om man tänkt ut andra lösningar, så att man inte slösar på sitt vatten ä för det är ju faktiskt ett livsmedel som vi inte klarar oss utan.
Vad som visade sig vara betydligt krångligare än hon trott, var toabesöken. Bor man i lägenhet och strömmen försvinner, kan man ju inte spola i toaletten. Och om man inte kan hämta vatten i hinkar för att spola med, måste man lösa toalettbestyren på annat sätt. Och får man inte gå utanför dörren på grund av farligt virus, måste man kunna förvara avfallet i lägenheten ett tag.
– Jag använde en vanlig hink med små påsar i, som jag sedan knöt ihop och förvarade i ett tättslutande kärl. Avföring slutar lukta efter en dag eller två, men urinen stank något fruktansvärt. Till nästa gång har jag lärt mig att det är bra att använda sanitetsvätska som man har till campingtoaletter, för det tar bort lukten.
Anette gjorde samma utmaning under vintern, och kunde konstatera att kyla är lättare att klara av jämfört med värme. Lägenheter blir sällan helt utkylda, och fryser man går det alltid att ta på sig mer kläder. Är det varmt, kan man ju inte klä av sig mer än naken.
– Däremot blir man stel om händerna av kyla, och då är risken stor att man gör illa sig, till exempel när man hanterar kniv. Torgvantar är jättebra att ha hemma, och jag löste det genom att klippa sönder ett par vanliga fingervantar.
När Anette Staaf var liten ägde hennes pappa en opalgruva i Australien, som låg väldigt otillgängligt och långt borta från närmaste affär och samhälle.
– Hade man glömt att köpa något, fick man helt enkelt vänta tills nästa gång. Mina föräldrar var väldigt duktiga på att planera, och det var något jag tog med mig. Det är viktigt att vi alla har krisberedskap – inte för att vi behöver vara rädda, men för att vi behöver använda vårt sunda förnuft.
Förutom krisberedskap hemma, tycker Anette Staaf att vi också ska tänka på vad vi har i bilen. Många har blivit sittande i sina bilar i timtal när det blivit blixthalka och snökaos, och hon rekommenderar alla att ha en flaska vatten och lite kex i bagaget. En filt för att värma sig liksom ficklampa är också väldigt bra. Själv har hon dessutom en evakueringsväska stående i hallen, utifall det skulle börja brinna eller man av någon annan anledning snabbt behöver lämna hemmet.
– I den är det bra att ha dricksvatten och kex eller energibars, nödfilt, viktiga papper och mediciner. Mindre barn kan ha en egen liten väska med ett gosedjur och napp och något roligt spel.
Fotnot: Följ Anette Staaf på podden Hemberedskap
NÅGRA AV ANETTE STAAFS BÄSTA KRISBEREDSKAPSTIPS:
Mat:
- Utgå inte bara utifrån myndigheternas matlistor, utan tänk utifrån vad ni själva äter till vardags. Sardiner på burk är jättebra krismat – men inte om man faktiskt avskyr sardiner.
- Pasta och ris är förvisso också bra krismat, men glöm inte att det går åt både vatten och gasol/rödsprit för att koka det. Satsa mer på mat som går att äta kall. Bönor av olika slag är fantastisk mat, även krossade tomater. Havregryn kan blandas ut i kallt vatten, likaså couscous. Man kan också använda vätskan i olika konserver till annat, exempelvis oljan i tonfiskburken eller spadet från de vita bönorna.
- Glöm inte heller en bit choklad eller russin/nötter. Det är viktigt för humöret att också ha något riktigt gott!
Hygien:
- Som toalett kan du använda en vanlig hink och små soppåsar (säckar i toalettstolen är ingen optimal lösning – de glider lätt ner i toan när de fylls på, och blir för stora och tunga att hantera). Du kan hälla exempelvis kattströ i soppåsen, eller saneringsvätska för toaletter. Det absorberar den dåliga lukten.
- Att hålla sig ren när man inte har rinnande vatten och behöver spara på dricksvattnet, kan kännas som en utmaning. Men babyservetter, tvättlappar och tvättkräm är ett utmärkt alternativ.
Använd saker med flera funktioner:
”Jag har till exempel en campinglykta som även går att ladda mobilen med. En vevradio behöver alla ha hemma, och vissa sådana apparater har också laddfunktion. Jag har även en så kallad HeatPal hemma, som både ger värme och går att laga mat på”
Skaffa krislåda till bilen:
Där förvarar du en flaska vatten, kex och energibars, nödfiltar (tar nästan ingen plats alls) och ficklampa. En powerbank är också bra att ta med sig i bilen!
Ha en evakueringsryggsäck tillgänglig i hallen – och fyll den till exempel med:
- Vatten
- Kex/energibars
- Mediciner och recept
- En liten första hjälpen-påse
- Adress och telefonlista – utifall din mobil laddar ur
- Kopior av försäkringsbrev och andra viktiga papper
- Kontanter i olika (gärna mindre) valörer
- Ficklampa
- Mugg
- Tändstål och en fickkniv
- Nödfilt och regnponcho